Nijmegen

Expositie Jack Hamel

Zijn de “Vier Nijmeegse Jongeren” (die in het Waaggebouw gaan exposeren) nog zeer jong van jaren, de 58-jarige Amsterdamse kunstschilder Jack Hamel is het van hart.
Dinsdag jl. is hij in zijn motorschuit “Amanda” uit Maastricht met zijn gezin Nijmegen komen binnenvaren, en heeft nu tijdelijk rust gevonden in de haven bij het slachthuis. Via een nogal steil betonnen trapje en ’n loopplank loopt de bezoeker deze drijvende tentoonstelling binnen. En dan staat hij meteen tussen de schilderstukken en tekeningen, aquarellen en studies van Jack, de zoon van Willem Hamel (de “schapenschilder”) uit de Haagse School.
Wat de bezoeker onmiddellijk zal opvallen is een groot doek met als centrale figuur de humanist Gandhi, waaromheen enkele taferelen, welke de ondergang van het Britse Imperium uitbeelden.
(…)

“Mijn beste werk?”
“Dat moet nog komen”, zal hij dan zeggen. Wellicht denkt Hamel dan aan het zonnige Bali, waar hij eens hoopt te mogen schilderen.

Voorlopig echter zal Jack Hamel nog wel binnen de Nederlandse grenzen blijven. Eind Juni vaart de “Amanda” naar Arnhem, daarna naar Groningen en dan weer terug naar Maastricht.
Belangstellende Nijmegenaren hebben dus nog een week de gelegenheid om kennis te maken met en (indien zij willen) iets te kopen van het werk van deze schilderende zwerver.

De Gelderlander, 24 juni 1949
Overgenomen met toestemming van Wegener Media B.V.