Amsterdam I

Na de oorlog ruilt Jack Hamel zijn huis voor een boot: de Amanda. In het voorjaar van 1948 vertrekt hij met zijn gezin richting het zuiden. De pers besteedt veel aandacht aan de reislustige schilder.

Reizende kunstenaars

Aan de Sarphatikade, bij de Amstelbrug, dobberen twee kleine schepen op de lichte golfslag van de Amstel. Het kleinste vaartuig is de “Amanda”, expositieschip. Er zijn schilderijen tentoongesteld van Jack Hamel. Waarom Jack Hamel dan niet in een zaal exposeert? Omdat Jack Hamel maar tot het eind van deze maand in Amsterdam blijft. Dan gaat hij met schip, tentoonstelling, gezin en al de rivieren op, naar Frankrijk, via Frankrijk naar Suez; het einddoel is Indonesië, Bali. En overal onderweg aanleggen en tentoonstelling houden. Avontuurlijk, niet?
(…)

Gisteravond tegen het middernachtelijk uur werd er aan de deur van de “Amanda” geklopt. De hele familie was plots klaar wakker. Een Amerikaan uit het Amstelhotel. Kwam een schilderij kopen. Hinderde niet wat het kostte, als er maar een boerderijtje op stond, een weide en een molentje….. Je kunt wèl wat beleven, zo met een expositieschip op de Amstel.

De Waarheid, 11 maart 1948