Gorinchem

Bij Jack Hamel aan boord

Aan het Eind ligt de “Amanda” van Jack Hamel, de kunstschilder die met zijn varende expositie Gorinchem aandoet en de inwoners in de gelegenheid stelt zijn schilderijen, aquarellen, gouaches etc. te bewonderen. Wij zijn eens een kijkje wezen nemen en maakten een praatje met de schilder en zijn vrouw. Hamel is een man vol idealen, die in zijn werk een roeping vindt, maar zijn grootste ideaal is nog steeds een tocht naar Bali, het wonderschone eiland, droom van veler kunstenaars. Indertijd heeft H.M. de Koningin haar medewerking beloofd voor deze reis, maar de omstandigheden verhinderden de verwezenlijking en in de plaats daarvan ging Hamel een jaar naar Corsica, waar hij een groot aantal doeken schilderde. Ook bezocht hij Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje en in zijn werk is de ervaring van zijn vele reizen merkbaar.
Nu is Hamel enige dagen met de “Amanda” in Gorinchem en via Den Bosch gaat hij naar België en Frankrijk, niet alleen om te exposeren, maar ook om te werken. Gorinchem en omgeving trekken deze schilder bijzonder aan, hij genoot van ons oude stadje en van het specifiek Hollandse landschap, terwijl ook de grootse riviergezichten indruk op hem maakten.

(…)
Een gesprek met Hamel is even leerzaam als interessant en uit alles blijkt wel, dat het zijn grote wens is, dat het publiek en vooral de jeugd geleerd wordt de kunst te zien en te waarderen. Daartoe licht hij zijn bezoekers gaarne voor en ongetwijfeld zal het voor velen interessant zijn een bezoek aan de “Amanda” te brengen.

Nieuwsblad voor Gorinchem, 2 juni 1948